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 FREEDOM OF INFORMATION REQUEST REFERENCE NO 2016–030 
 
 
Your request has now been considered under the Freedom of Information Act 2000 (the 
Act) and we provide our response below. 
 
You asked: 
 
 Does the Chief Constable (and other Chief Police Officers in your force / 

constabulary) have a contract with the Police and Crime Commissioner / Police 
Authority or equivalent? 

 
 If yes – what specific contractual matters are detailed therein (for each chief 

officer)? 
 

 If unwilling to identify the specific contractual terms therein, please provide 
details of the broad terms and conditions detailed therein for each chief officer 
(for example does the contract provide for private medical insurance / “golden 
hello” payments or other inducements) 

 
 Details of any payments, reimbursements or allowances paid or made to each of 

your chief officers, other than those explicitly permitted in police regulations. 
 
In addition I would be obliged if you could provide details of any statutory authority 
that permits the Police and Crime Commissioner / Police Authority or equivalent to 
enter into any contracts as detailed in this request, with chief officers. 
 
 
Your request for information has been considered under the Freedom of Information Act 
2000 (the Act) and our response is as follows: 
 
1. The Chief Constable has a contract with the Police and Crime Commissioner (PCC). As 

set out in Section 38 of the Police Reform and Social Responsibility Act 2011, the PCC 
is responsible for the appointment of the Chief Constable for their force area. All other 
police recruitment is the responsibility of the Chief Constable.   

 
2. Information relating to the appointment of the current Chief Constable by the Police and 

Crime Commissioner (PCC) was reported to the Dorset Police and Crime Panel on 7 
February 2013 as part of the Confirmation Hearing process. Appendix 7 of the report 
(item 4 on the meeting agenda) outlines the Terms of Appointment and Main Conditions 
of Service for the Chief Constable:   

  
 http://www1.dorsetforyou.com/COUNCIL/commis2009.nsf/MIN?OpenView&Count=1000

&id=FA730010CE5844A75D0C2F0AFB658790  
 
3. As per 2, above. 
 
4. The Accounts and Audit (Amendment No 2) (England) Regulations 2009 came into force 

on 31st March 2010 and state that all senior staff and officers are required to disclose 
their salaries, fees, allowances, bonuses, expenses, redundancy payments, etc.  For 
senior employees (i.e. those holding a rank above that of Superintendent or equivalent 
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Police Staff rank), whose salary is £50,000 (England); £60,000 (Wales) or more per year 
but less than £150,000 or for relevant police officers whose salary is less than £150,000 
per year, they are required to be listed individually by way of job title.  However, any 
individual whose salary is £150,000 or more per year must also be identified by name. 
 
This information is routinely published within the Annual Accounts available via our 
website: 
 
https://www.dorset.pcc.police.uk/information-hub/publication-scheme/what-we-spend-
and-how/  
 
Pages 29-30 of the Draft OPCC Accounts for 2015/16 specifically relate to remuneration 
of senior staff. 
 
No other payments, reimbursements or allowances have been paid to the Chief 
Constable outside of those set out in the Terms of Appointment and Main Conditions of 
Service. 

 
5. As per 1, above. Section 50 of the Police Act 1996 also applies.    


